onsdag 26. november 2008

Oppgaver i uke 48

Oppgave.1.
Spørsmål:
Hva er en nyhet? Hva er typiske kjennetegn ved en nyhet?
Svar:
Nyheter kan sees på som underholdning, men de regnes først og fremst som informasjon, som faktauttrykk. Nyheter handler om alt - sport, helse, næringsliv, politikk, kriminalsaker og naturkatastrofer. Et kjennetegn ved nyheter er at den tar utgangspunkt i noe som har hendt eller skal hende nært i tid.

Oppgave.2.
Spørsmål:
Hva mener vi med omvendt pyramiden?
Svar:
Omvendt pyramiden er en tegning som viser oppbyggningen av en nyhetstekst. Øverst er det viktigste. Nedover blir informasjonen mer detaljert, altså det vi på en måte kan kalle for brødtekst.

Krever merking av manipulerte reklamebilder

SV har begynt å snakke om at bilder som er brukt i reklame som er manipulert må merkes.
Jeg synes det til en viss grad er en kjempe god idé! Tenk deg alle de kvisemidlene som egentlig bare består av unyttige kjemikalier som alle kommer til å se at ikke fungerer. Men det at man ikke skal få reklamere for kosmetiske operasjoner og slanke midler? Hvis SV vil ha slutt på kosmetiske operasjoner eller slanking med slankemidler burde de heller tatt det opp på en mer sakelig måte. Det går ikke ann å få slutt på det, folk gjør som de selv vil.
Et eksempel er å utføre kampanjer hvor de viser alvorlige følger som skjer ved bruk av spesielle slanke midler eller kosmetiske operasjoner. Alt det styret rundt kosmetiske operasjoner har vært før. Hvor mange ganger har man ikke hørt om personer som har fått dårlige resultater eller mislykkede operasjoner.
Jeg skjønner saken de tar opp om manipulering, men ikke det med at de vil fjerne reklamer for slanke midler og kosmetiske operasjoner. Det å bruke tid å penger på å fjerne reklamer for slanke midler eller kosmetiske operasjoner er bare bortkastet. Har ikke SV noe annet å finne på? Tenk på alle de politiske sakene som f.eks de som har problemer med misbruk, gamlehjem, fattigdom osv. Jeg ville heller rådet SV til å bruke penger på det enn på å fjerne reklame!

torsdag 13. november 2008

Oppgave om 11.september

Oppgave.1.
Finn to eksempler på medieuttrykk der 11. september blir brukt som utgangspunkt, og bestem hvilke mediesjangere de tilhører.
Svar:
Det første eksempelet jeg valgte er fra vg.no.
Overskriften er "50 advarsler før 11 september" og handler om at Amerikanske luftsfartsmyndigheter, i lang tid før al-Quida kapret flyene de styrtet inn i World Trade Center, fikk advarsler om det som skulle skje.
Sjangeren: Faktabasert nyhet.
Undersjanger: Bakgrunn
Sjangeren teksten er skrevet i formidler utdypende fakta om en nyhetssaken 11.september.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=102687

Det andre eksempelet jeg valgte handler om markering av terrorangrepene som nå har vært syv år siden.
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/krigen-mot-terror/artikkel.php?artid=526091
Sjangeren teksten er skrevet i er slik at journalisten har oppsøkt miljøet det handler om, og formidler observasjoner og inntrykk.
Sjanger: Nyheter (berettende)
Undersjanger: Reportasje

onsdag 12. november 2008

Velkommen til Linn's Blogg :)